Translate

torsdag 29 december 2011

Mina barndoms jular.Minns jag dom?? När jag börjar tänka tillbaka nu när inte livet är fullt av vardagliga sysslor med hemmavarande barn som upptar större delen av mitt liv. Tänker jag tillbaka.
Julmys, vackra julaftnar, många klappar minns jag inte. Men en jul hade jag mässling och fick vara hemma i stan med mormor, när min syster och mamma åkte till en moster i Norrala. En annan jul hade jag vattenkoppor, samma sak då. Vad mormor o jag gjorde minns jag inte alls. Ett minne från den jul då jag var med, är en slädfärd, efter bondens stora häst, genom Norrala by, med facklor och mycket snö, till kyrkan på juldagsmorgonen.
Julklappar jag minns är en hemsydd docka, och en docka mamma fått efter barnen, som slutat leka med dom, där hon arbetade som husa. I övrigt minns jag bara stickiga yllestrumpor, vantar, en omsydd klänning, men om det var julklappar eller inte vill jag låta vara osagt. Däremot minns jag att vi alltid hade en stor julgran. Visst är det underligt vad vissa minnen är tydligare än andra?
Dessa jular var nog innan jag fyllt 6år, tror jag. Senare jular minns jag som riktiga, på mormors lilla torp i Upplands Väsby. Men det tar jag en annan gång.
Ha det gott!

3 kommentarer:

Irenes tavlor sa...

jag försöker minnas när jag läser dina rader, vilka klappar jag fick.. minns ej, men att jag hade dom med mig när jag somnade det minns jag, det är som du skriver att vissa saker är så tydliga resten är borta..
önskar dig ett gott slut och ett gott nytt år, kram Irene

Cicki sa...

Jag minns mest böcker i julklapp. Kanske för att jag verkligen älskade att läsa.

Fast det var ett år jag fick ett dockskåp som pappa byggt själv.

lilla mej sa...

o BertaStina hon minns bara julklapparna från sin bror =)

En sån fin askungeklänning till barbiedockan, o en jul fick hon en skivspelare.. fasen, heter det så ?? Det är ju så längesen =) eller grammofon kanske.. haha.
Ja hur som helst så blev BertaStina VÄLDIGT glad för den o hon minns precis hur den såg ut...
Annars är det inte mkt hon minns från sina barndoms jular.. bara att hon en gång blev så rädd för tomten så hon sprang under en säng o gömde sig =D
Så minns hon glittriga fina advenskalendrar o tv-kalendern.. hur BertaStina satt där i mamsens säng (ja dom hade bäddsoffa i tv-rummet )o tittade på teskedsgumman o gapade som en fågelunge efter skinka som mamsen fick komma med. Den ena skivan efter den andra som BertaStina mumsade i sig när hon tittade på kalendern =)

Ja det är Läääänge sen det...
Då stressade man inte... i varje fall inte BertaStina =)

får passa på att önska ett Gott Nytt År oxå för det börjar ju dra ihop sig..=)